Bemutatkozás

 

2020. november 24-én alakult a Nyíregyházi Egyetem intézeteinek és nem oktatási egységeinek képviselőivel, összesen 17 fővel. 

Célja: A Nyíregyházi Egyetem fenntarthatósági és környezetvédelmi szemléletének fejlesztése és segítése.  

Tevékenységei: 

A környezetvédelem és fenntarthatóság vonatkozásában szemléletformáló előadásokat, interaktív foglalkozásokat, tájékoztató és felvilágosító programok és akciók szervezése hallgatóknak és a lakosság számára is.  

Kapcsolódtunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság által felügyelt szemléletformáló országos és nemzetközi kampányokhoz (pl. hulladékcsökkentési hét, fenntarthatósági hét stb.) 

Ökoegyetem csoport létrehozásával példát kívánunk mutatni a környezettudatos szemlélet terjesztése területén, amely során az alábbi célokat segítjük: 

  • A Nyíregyházi Egyetem arculatának (promóciós anyagok, épület-infrastruktúra, szabadtéri közösségi térszín, park, zöldövezet, külső dekoráció) a fenntarthatóság, a környezettel harmonizáló környezetbarát és egészséges szemléletmódot és életvitelt tükröző, s pedagógiai értékeket is megjelenítő alakítása. 
  • további kapcsolatotok és együttműködések kialakítása, ápolása az elismert, aktív és a fenntarthatóság célját kitűző és azért tevékenykedő civil szervezetekkel (pl. KOKOSZ, MME, ÖKOTÁRS, E-MISSZIÓ stb.) 
  • A Nyíregyházi Egyetem oktatási – képzési programjában, a tantárgyak követelményrendszerében a környezeti nevelés elveinek fejlesztése. Az ökoegyetem arculatának megfelelő és tevékenységéhez kapcsolódó programot/programokat (versenyek, környezetvédelmi akciók stb.) szervezése. 
  • A Nyíregyházi Egyetem belső kommunikációs csatornáin keresztül (pl. honlap, nyomtatott és elektronikus tájékoztató anyagok stb.) az ökoegyetemi célok és szándékok tükrözése. 
  • Együttműködés segítése Nyíregyházi Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a helyi hatóságokkal, a városban működő olyan helyi vállalkozókkal és támogatókkal, amelyek az ökoegyetem értékeivel és céljaival hasonló elveket és nézeteket vallanak, szolgálnak.     
  • Infrastrukturális és fizikai környezet kialakítása összhangban van a fenntarthatósággal: környezetkímélő anyagok használata, egészséges és környezetkímélő étkezési kultúra, víz-, energiatakarékosság és levegőtisztaság, környezetkímélő utazás és közlekedés, hulladék kibocsátás és a hulladékok környezetkímélő kezelése. 
  • A tudománynépszerűsítő, ismeretterjesztő, szemléletformáló szolgáltatások bővítése, és a felsőoktatási tudásbázisokhoz történő ingyenes hozzáférés növelése 
  • A Nyíregyházi Egyetem természet- és környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos információs- és kommunikációs bázisának folyamatos fejlesztése (online hírek, ingyenes online tudásbázisok, ingyenes online kurzusok). 
  • Természet- és környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos táborok, nyári egyetemek, kutatóhelyi nyílt napok, felvételi előkészítő programok meghirdetése. 
  • Természet- és környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos tudománynépszerűsítő, ismeretterjesztő, szemléletformáló szolgáltatásokat, roadshow-k szervezése.