AKTÍVTURIZMUS, KERÉKPÁROZÁS, ÉLMÉNYPEDAGÓGIA ÉS EGÉSZSÉGES DIÁKÉLET AZ EÖTVÖS GYAKORLÓISKOLÁBAN

Aktívturizmus, kerékpározás, élménypedagógia és egészséges diákélet az Eötvös Gyakorlóiskolában

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban nagy hagyományokra és több évtizedes múltra tekint vissza az aktívturisztika különböző formáinak – a természetjárás, a kerékpározás, a vizes sportok, a lovaglás stb. – a gyakorlása, megvalósítása, az iskola diák- és pedagógusközösségének a mindennapi programrepertoárjába illesztése.

Az iskolai diákjai kerékpáron és kerékpározva a szűkebb szülőföld, Nyíregyháza és környékének, a Nyírségnek és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a megismerése és bebarangolása mellett eljutottak és megismerhették Magyarország, Közép-Európa (Szlovákia, Ausztria, Németország, Szerbia, Románia), a Kárpát-medence (Felvidék, Délvidék, Erdély), de akár távolabbi országok (Finnország, Svédország), tájak, városok valamint az ott élő emberek életét és környezetét.

A kerékpározás nyújtotta szabadságérzés boldogabbá tesz, ezért az aktív turizmusnak ez az egyik legkedveltebb formája. „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj (Radnóti M.), de annak, aki kerékpárral tekeri végig az utat a dombok között kanyargó erdei úton fel egy középkori vár romjaihoz vagy éppen egy folyóparti töltésen, netán hegyvidéki vagy alföldi tájakon kerekezik, annak olyan intenzív személyes élményben lehet része, amely a későbbiekben is meghatározó emlék marad.” (KTI) c. gondolatsorokban foglaltak szellemében az Eötvös Gyakorlóiskola 14 középiskolás diákja és három pedagógusa – a koronavírusjárvány okozta hosszabb kihagyás után – ismét „kerékpárnyeregbe száll”, s 2022. szeptember 25. – október 01. között  egy hetes aktívturisztikai programon vesz részt Erdélyben, a Székelyföld szívében levő Erdővidéken (Olt folyó vidéke, Barót és környéke). Az „ERDÉLY – SZÉKELYFÖLD – ERDŐVIDÉK (ROMÁNIA) AKTÍVTURISZTIKAI PROGRAM – 2022” címmel immár 10. alkalommal lebonyolításra kerülő kerékpáros program célja Erdővidék (Székelyföld) természeti, történelmi, irodalmi és néprajzi, valamint gasztronómiai adottságainak a megismerése. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközponttal, pedagógusaival és diákjaival való együttműködés ápolása, erősítése és elmélyítése. A két intézmény részvételével közös oktatási és turisztikai programok szervezése és lebonyolítása.

A diákoknak és kísérő tanáraiknak már a program célterületére –, mintegy 550 km – nek gépkocsikkal – történő eljutása és majd visszaérkezése is varázslatos tájakon és városokon – Partium, Erdély, Mezőség, Székelyföld, Nagykároly, Zilah, Kolozsvár, Segesvár, Barót, Szent-Anna-tó, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Farkaslaka, Korond, Parajd, Szováta – át és keresztül vezet. Az egy hetes kerékpáros program során pedig hasonlóan szép és harmóniát árasztó, zöldövezeti, erdőségekben gazdag természeti környezetben megbúvó kis bűbájos településeken át vezet a túrázók célja és naponkénti útvonala: Bibarcfalva, Kisbacon (Benedek Elek), Olasztelek, Vargyas (Vargyasi – karszt), Köpec (Köpeci szil), Miklósvár, Nagyajta (Kriza János), Apáca (Apáczai Csere János), Bölön, Felsőrákos, Alsórákos (bazaltvulkánosság geológiai emlékei) stb.

A nemzetközi aktívturisztikai program információs plakátja (Dr. Komáromi I.)

A tervezett aktívturisztikai program megvalósítása során a résztvevő diákoknak az iskolán és tanórán kívüli formában („Out of school learning”), s természetesen nagyszerű élményeken keresztül („Experiental education”) gyarapodhat a tudása, alakulhat a természeti és az épített szellemi környezethez, a kulturális és irodalmi értékekhez való pozitív viszonya, a fenntartható fejlődést, a természet- és környezetvédelmet artikuláló gondolkodás- és szemléletmódja. S e program egyben nem elhanyagolható módon járul hozzá a nemzeti identitás erősítéséhez, a „magyar – magyar” kapcsolat szintén pozitív szellemiségű ápolásához és erősítéséhez is.    

A nemzetközi aktívturisztikai program hivatalos plakátja (Chrien G.)